Läs recensioner och test om IT

Innan du köper en vara eller tjänst bör du alltid lägga ned lite tid på att läsa recensioner och se om det gjorts några test. Det gäller oavsett om du är intresserad av att köpa en hemsida eller en mixer. Eftersom att vi arbetar inom IT är det enklare för oss att utgå från det, och när det kommer till köp inom IT är det många som inte läser på. Det finns mängder av företag som utvecklar hemsidor och andra lösningar, men fortfarande kommer många av kunderna via ‘mun till mun’-metoden.

Gör ett bra köp

Att bli rekommenderad en produkt av en vän eller anhörig gör att du är mer benägen att köpa varan än om någon okänd person skulle komma fram till dig och säga det. Så är det för att du litar på din vän och en okänd person kan ha egen vinning i att påstå att en vara är si eller så bra.

För att göra ett så bra köp som möjligt är det alltså bra att höra med din direkta omgivning om deras erfarenheter. Finns det någon som nyss köpt en hemsida, eller programvara? Det är inte säkert, och det är inte heller säkert att det är precis den tjänsten du är ute efter. Då får du utöka ditt sökområde till fler människor för att få reda på vad de tycker.

Läs tester innan du köper dator eller hemsida

Läs tester och forum

Ett bra knep är att läsa oberoende tester och recensioner för att få en bild av hur bra en produkt står sig. Det finns tester på allt möjligt, som dammsugare och toalettpapper till surfplattor och bilar. Två bra, svenska testare är Råd&Rön och Testfakta. Utöver det finns också Testkoll som är en recensionssida som sammanställer flera olika tester. Där kan du alltså se om exempelvis en dammsugare vunnit flera tester av oberoende testmagasin och få en bättre bild av opinionen.

Forum är en annan väg att nå mer kunskap om en specifik produkt. Ofta finns specialiserade forum där användarna är genuint intresserade av en typ av produkt. Det kan vara om småelektronik som mobiler, inredningstyper eller snickare. Nästan vad du än är intresserad av att köpa finns ett diskussionsforum någonstans på nätet med massor av information redo inför ett köp.

Så för att sammanfatta det hela; läs oberoende tester och gärna två eller fler. Alternativt kan du använda en webbsida som presenterar flera recensioner/test. Och glöm för tusan inte bort att det göra din hemläxa även inför köp av hemsidor, epostservrar eller webbhotell. Det kan löna sig många gånger om!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *